utorak, 30. svibnja 2017.

FRANCUSKA KREMPITA. Ako ste ljubitelj kremastih kolača ovo je pravi izbor za vas!



Ako ste ljubitelj kremastih kolača ovo je pravi izbor za vas!
Evo sta vam je potrebno za ovu poslasticu:
pakovanje lisnatog testa za kore (500gr)
400 ml slatke pavlake za šlag + 1 kesica kremfixa za učvršćivanje
300-400 gr višanja + 1 kesica želatina
Za žuti fil:
 1 litar mleka, 4 jaja, 250 gr šećera, 4 vanilin šećera ili ekstrakt vanile, 140 gr brašna
Priprema: započnite tako što ćete ispeći dve kore od lisnatog testa prema veličini vašeg pleha. Za ovaj kolač koristim pleh veličine 22x30 cm. Donju koru izbockjte viljuškom da se ne podiže kod pečenja a gornju do pola zasecite onako kako ćete posle seći komade kolača.Stavite višnje da prokuvaju sa malo šećera i vode taman toliko da ih voda prekrije. Sklonite ih u stranu.
Skuvajte žuti fil:
razdvojite žumanca i belanca pa sa polovinom šećera čvrsto ulupajte sneg od belanaca.
Žumanca penasto umutite sa drugom polovinom šećera, dodajte vanilin ekstrakt ili šećer, dodajte brašno i malu količinu mleka da se masa razredi i bude kao kad kuvate puding.
Preostalo mleko stavite da zavri, dodajte žutu smesu i kuvajte stalno mešajući dok se ne zgusne. Dobro pazite na temperaturu i na stalno mešanje jer smesa zbog brašna lako zagori!
 U vruć fil ručno umešajte sneg od belanaca pa ga izručite na donju koru.
Ostavite da se fil prohladi i uhvati korica kao priprema za višnje.
Pripremite želatin po uputstvu sa kesice pa ga dodajte višnjama na taj način što ćete višnje dodati u otopljen želatin. Dobro izmešajte da se želatin sjedini sa masom. Debljinu srednjeg, crvenog dela sa višnjama određujete u ovom momentu. Ako volite deblji sloj dodat ćete svu količinu tečnosti. Ja volim tanji pa višnje blago ocedim i dodam tečnosti tek da se uhvati korica koja kad se ohladi i želatin odradi svoje sve poveže.
Nakon što se želatin stvrdnuo kolač premažite umućenom slatkom pavlakom kojoj ste dodali kremfix.
Po vrhu složite isečene kocke gornje kore, pospite sve šećerom u prahu i nakon nekoliko sati na hladnom uživajte u ovoj divnoj poslastici :-))


Izvor: http://malizalogaji.blogspot.com/

0 komentari:

Objavi komentar