ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

MEDICINSKA SESTRA ŠOKIRALA: Ovdje sam bila potrošni materijal, a u Njemačkoj sam ČOVJEKDanijela Trajković (45), medicinska sestra iz Niša, nedavno je emigrirala u Nemačku, gde je u gradu Rostok zajedno sa pet kolega počela da radi na odeljenju kardiohirurgije Univerzitetske klinike.
– Nikada za stalno nisam imala posao. Ćerke izdržavam sama, sa nekih 300 evra koliko sam primala – objašnjava ova samohrana majka, koja za DW dodaje da joj je izazov bio učenje novog jezika i nemački mentalitet. Ipak, sada je prezadovoljna novim životom.
– Prihvatili su nas fenomenalno. Kad smo došli, jedna žena je poslata iz klinike da nam pokaže grad, vodila nas je na kolače, pokazala nam je gde su nam stanovi, koji prevoz da koristimo… Vodala nas je kao na ekskurziji. Nemam reči, stvarno su nam pomogli. Što se posla tiče, u Srbiji sam radila posao koji je ovde podeljen na četvoro ljudi. Tamo sam morala da radim sve, od papirologije, preko terapije, transfuzije, infuzije, vađenja krvi, previjanje, asistiranja doktoru, do nege i ishrane pacijenta i presvlačenja kreveta… A sada posle korišćenja instrumenta samo treba da ga odložim, umesto da ih sama operem, dezinfikujem i sterilišem. Ovde to radi posebna služba. Sve je na dugme, točkiće, vrata se sama otvaraju, ne moram da ih teglim – objasnila je ona i dodala da se u Srbiji osećala kao potrošni materijal, dok se u Nemačkoj oseća kao čovek. Kako kaže, trenutna plata joj je oko 2.000 evra bruto, ali će nakon položenog ispita biti još veća.
– Živim sa koleginicom iz Srbije i stan nas zajedno sa svim troškovima košta po 260 evra mesečno. Sad mi je jedina želja još da decu dovedem ovde i završila sam posao – rekla je Danijela.
Šefica Uprave bolničkog osoblja klinike Anet Laban takođe naglašava da su izrazito zadovoljni medicinskim osobljem iz Srbije.
– Ona je veoma iskusna medicinska sestra, motivisana žena. Vrlo je dobro prihvaćena jer se ponaša prijatno prema svima! – zaključila je ona za DW.
Izvor: Telegraf.rs


0 komentari:

Objavi komentar