Header Ads

Ko je prodao „Energoinvestova“ milionska potraživanja za siću


Tužilaštvo Kantona Sarajevo i dalje istražuje prodaju kongovskog duga Energoinvestu u iznosu od 29,3 milijuna dolara.

Bivši premijer FBiH i bivši direktor tvrtke Nedžad Branković dao je ovaj dug za samo 3,3 milijuna dolara fondu “Hemisphere” iz New Yorka, saznaje Dnevni avaz.

Sud u Parizu

To je dug koji je država Kongo imala prema Energoinvestu za obavljene poslove prije trideset godina, a Financijska policija FBiH je 2008. godine podnijela kaznenu prijavu protiv Brankovića i još tri osobe zbog zloporabe položaja i nepropisnog ponašanja.

– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Branković je osumnjičen da je nezakonito proglasio tajnost postupka prodaje i da je bez suglasnosti Upravnog odbora tvrtke naredio prodaju potraživanja od Konga, iako je “Energoinvest” već započeo proces naplate pred arbitražnim sudom u Parizu.

Hemisphere je 2001. godine od Energoinvesta kupila 29,3 milijuna eura

dolara duga Konga za 3,3 milijuna dolara.

Ovaj fond zakonski iskupljuje nepopravljive dugove kada u zemlji izbije rat ili je pogođen prirodnom katastrofom ili bankrotira zbog dugova. Od tog iznosa, državna tvrtka naplaćuje 2,7 milijuna dolara, dok je više od 700.000 dolara pripisano odvjetničkoj tvrtki Davt, odvjetničkoj tvrtki iz Washingtona, koja je bila posrednik.

Dug je od tada utrostručen, a danas vrijedi gotovo 200 milijuna dolara. Kantonalno tužilaštvo Sarajevo preuzelo je ovaj slučaj od Tužiteljstva BiH 2012. godine i do sada je radilo na nekoliko tužitelja.

Nema objašnjenja

Jučer nam je tužitelj KS potvrdio da je slučaj u radu, bez daljnjih pojašnjenja. Slučaj nije zastario, au tijeku je opsežna financijska dokumentacija.

Od ove pravosudne institucije nisu nam rekli tko se ispituje u ovom predmetu, ali su svjedočili, kao što neslužbeno uočavamo, desetinama ljudi.

Članovi Komisije

Prema podacima Financijske policije, “Energoinvest” je izračunao različite iznose potraživanja od Konga, a najmanji je najavio Komisija za dodjelu super-premije za izvozno poslovanje tog poduzeća.

Zanimljivo je da je 1. siječnja 2000. godine Branković osnovao Povjerenstvo. Za predsjednika je imenovao zamjenika Mensura Čauševića, kao i članove Ibrahima Bosta i Dževada Ganića, koji su također bili prijavljeni Tužiteljstvu.

Nema komentara

Pokreće Blogger.